PILOT: L’EAU VAN GUST’EAUX - DOORGEDREVEN HERGEBRUIK

In Kuurne werd met restaurant Gust’Eaux een uniek proefproject opgezet rond lokaal waterhergebruik. Het idee? Het afvalwater van het restaurant zuiveren en opnieuw inzetten – tot zelfs hoogwaardig tafelwater.

Tijdens het I-QUA project (2017–2020) werd onderzocht hoe een gesloten waterkringloop op kleine schaal mogelijk is. Het afvalwater werd eerst gezuiverd via een helofytenfilter, een natuurlijke plantenfilter die zorgt voor een geurloos en helder effluent. Dat water kon veilig geloosd worden in de natuur of hergebruikt worden voor toepassingen zoals toiletspoeling.

 

Om nog een stap verder te gaan, werd tijdelijk een membraangebaseerd systeem (BOSAQ) geïnstalleerd. Daarmee werd het gezuiverde water opgewerkt tot drinkwaterkwaliteit, waarmee onder andere tafelwater, koffie en zelfs een speciaal biertje (“Labo”) werden bereid. Deze demonstratie toonde overtuigend aan dat decentrale waterzuivering niet alleen technisch haalbaar is, maar ook duurzaam en economisch voordelig kan zijn.

De resultaten spreken voor zich:

  • Tot 90% van het afvalwater werd opnieuw gebruikt binnen het restaurant.

  • Alle effluentwaarden lagen ruimschoots onder de lozingsnormen.

  • De milieu-impact bleek kleiner dan bij aansluiting op het rioolnet, zeker gezien de afstand van 300 m tot het netwerk.

Gust’Eaux bewijst dat waterkringlopen lokaal kunnen worden gesloten, en dat dit niet alleen goed is voor het milieu, maar ook inspireert en sensibiliseert bezoekers. Het project werd wetenschappelijk ondersteund door de Universiteit Gent en breed opgepikt in de media:

 
Vorige
Vorige

PILOT: FOSFORFIX BIJ GEITENBOERDERIJ